lördag 15 augusti 2009

om att spinna bomull

Den senaste veckan har jag spunnit bomull - kul och lite annorlunda. Bomullen är olika prover från Svea Spinnargille, alla proverna finns på bild här. Jag blev lite överraskad hur bra det känns att spinna bomull - och över hur olika det handspunna garnet känns från vanligt köpegarn! Man har väl hört talas om hur mycket kemikalier man använder i bomullsindustrin men att det gör så stor skillnad var överraskande. Stickproverna får nog iofs läggas i högen med värdelösa grytlappar - man ser tydligt hur mycket grövre och ojämnare tråden var i början :-)Nu har jag kommit till fröskalsbomullen - den spinner jag direkt utan något förarbete alls, jag plockar bara bort fröerna. Fibrerna är lite hårda att dra isär men annars funkar det någorlunda. (De övriga proverna gled isär bara man tittade lite hårt på de!) Lättast att spinna var annars bomullen i punin dvs de hårda kardrullarna och jobbigast var jeansbomullen. Den är gjord av gamla jeans tror jag och innehåller troligen mycket kemikalier, rester av tvättmedel och säkert en hel del annat skumt! Jag hade också ett prov av bomull/tencel som var lätt att spinna men som inte alls känns lika bra som ren bomull. De har säkert tagit lite längre fibrer av tencel så att det skall gå bättre att spinna kan man tänka sig...Här är fröskalsbomullen jag spinner nu - det går sakta att spinna såhär. (Det gula är en helt annan tråd.) Jag spinner på den nyinköpta Ashford e-spinner - en elektrisk spinnrock alltså. Det passar bra till bomull som skall ha mycket snodd. Ett bra tips jag hittade någonstans på nätet är att när man dubbelviker tråden för att kolla hur mycket snodd man har så skall man inte ha någon ögla alls i slutet, tråden skall sno ihop sig helt där. Då är det lagom med snodd sades det och det verkar stämma rimligt bra. Nu skall jag bara leta efter någon försäljare för ekologisk bomullsfibrer - det var mycket trevligt att spinna bomull. Och ja, det är lika stor skillnad mellan handspunnet och maskinspunnet bomullsgarn som det är mellan handspunnet och maskinspunnet ullgarn - och just det borde jag förstås ha kommit på för länge sedan :-)

Spinnrocken återkommer jag till men egentligen är det bara en spinnvinge med motor och jumbospole om man skall vara noggrann...

2 kommentarer:

Tina sa...

Vad kul att se att du spunnit upp all bomull! Jag tyckte också att det var väldigt roligt att prova de olika sorterna, men jag har inte provat fröbomullen än. Säg till om du hittar något bra ställe att handla ekologiskt på, jag har sneglat på http://www.charkha.biz/ ett tag, dessutom roligt med naturligt färgad bomull.

textil sa...

Jag hade tänkt handla från http://www.vreseis.com/ som är Sally Fox hemsida - hon som gjorde färgad bomull känd - men det var så krångligt och kändes så osäkert att jag gav upp. Funderar på om det inte finns något österut kanske? Eller i Sydamerika?
Fröskalsbomullen var riktig kul att spinna så testa den! Jag började med de långa fibrerna och fortsatte tills de korta var spunna och skarvade med långa fibrer från en ny tuss. Tanken var att garnet blev starkare så - hur man skall göra vet jag däremot inte alls :-)