söndag 17 augusti 2008

mera om virkning

Dockorna i förra inläggen kom i min ägo samtidigt som de här galgarna, jag gissar att de är från 50-talet men kan ha fel här också :-) Två skydd är virkade av ullgarn, ett är stickat och ett är sydd av ett blommigt tyg av något konstfibermaterial. Jag funderar lite på om de är gjorda för att skydda kläderna - det gör de nog - eller för att visa vilken duktig husmoder man var? Ser ni hur snyggt man har lindat garnet runt krokarna? En del av garnet har slitits bort under årens lopp men från början var det nog både "helt och rent".Här är min egen aktuella virkning - det är lappar till två nya filtar av samma modell som här och här. Om jag har räknat rätt behövs det 8 lappar till. Det blå garnet skall inte vara med - jag vet inte riktigt hur det har kommit med på bilden...

Men nu skall jag alltså ägna mig åt den "slappa teknik som signalerar lättja", det var så virkningen beskrevs av Lilli Zickermann, en av hemslöjdens stora personligheter. Virkning var inte en godkänd slöjdteknik i hemslöjdskretsar - och det är väl fortfarande lite så?

"Problemet med virkningen var bland annat att man kunde "hänga eller halvligga" på stolen, att den var ett arbete där ingen kroppslig eller andlig kraft och energi" lades ned, utan den var ett "förslappande arbete, och som sådant förkastligt"" skriver Charlotte Hyltén-Cavallius i "Traditionens estetik" (avhandlingen kan också köpas här) och innehåller mycket annat intressant - jag återkommer nog till den tror jag.

5 kommentarer:

Tvärslå sa...

Var det inte såhär också att rent trä under "den där" tiden var ett tecken på fattigdom ?
Jag minns hur min gammelfarmor tyckte så illa om när mina mostrar lutade av alla möbler de kom i kontakt med i början av -80 talet(tror jag) gammelfarmor menade på att rent trä tydde på fattigdom och borde vara målat ist.

Elise sa...

Det är en massa minnen som poppar upp när jag tittar på dina bilder. Det fanns en sådan där toarullsdocka hemma hos mina föräldrar, och även invirkade galgar. Kul!

textil sa...

Jag förstår din gammelfarmor :-) det är så tråkigt att så många förstörde möblerna genom att avluta dom. Jättetråkigt faktiskt. Och lika tråkigt var det i den perioden allt skulle övermålas i grälla popfärger också förstås.
Jag vet inte så mycket om möbler i rent trä egentligen men ofta är det så att ju mer arbetat ett objekt är, ju dyrare blir det och det har ju alltid varit "fint" att visa att man har mycket pengar ;-)

Kul att det väcker minnen elise!

Britt-Marie sa...

Tänk vad man var påhittig förr i tiden nu ska allt köpas färdigt.

Suck

Kram

textil sa...

Ja - om det inte bara är smaken som har ändrat sig då?
Men "Nöden är uppfinningarnas moder" heter det ju så förhoppningsvis är det mindre "nöd" nu för tiden och vi kan ägna oss åt annat än att virka in galgar. Frågan är förstås om det är så mycket vettigare att spinna bisonull tex? ;-)