tisdag 11 december 2007

S och Z-spunnet

Jag håller fortfarande på att träna på att spinna jämnt och fint. Här testar jag med två olika sorters ull, otvättad brun finull från lamm och tvättad vit leicesterull från en bagge. När jag använder båda samtidigt ser man tydligt om det blir ojämnt - och det blir det! Lite beror det nog på skillnaden på ullen men huvudsakligen är det nog min ovana.
Louët skriver i sin bruksanvisning att man skall spinna Z och tvinna i S och det känns faktiskt som om det finns någon liten skillnad i hur spinnrocken fungerar åt de två olika hållen. Här spinner jag i alla fall i S - det syns bra med två olika sorters ull. För er som har glömt vad som är vad så titta på bokstaven S, snodden går åt samma håll som mellanledet i bokstaven.




Här testar jag med Z. Snodden går åt andra hållet och jag trampar åt andra hållet i förhållande till S-spinning. Man kan tänka på i vilken riktning man börjar att skriva bokstäverna, spinnrockens hjul skall gå åt samma håll. Från vänster till höger för Z-garn och från höger till vänster för S-garn. Om man tittar på hålet i spinnrockens hjul på bilderna ovanför ser man också skillnaden - spinnrockar har ofta ett dödpunkt där hjulet stanner beroende på åt vilket håll man trampar.
Maskinspunnet ullgarn spinns oftast i Z och tvinnas i S så jag gör motsatsen - allt för att visa på skillnaderna mellan handspunnet och maskinspunnet även om just det troligen inte behövs än så länge...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad intressant att du tar upp det där med S- och Z-spunnet garn. Själv har jag alltid spunnit S och tvinnat Z. På senare år har jag läst att det är tvärt om man ska göra. Men det står aldrig varför!!! Det är ju uppenbart att det kan hända saker om man blandar två olika spunna garn i ett plagg, men jag har svårt att se att det kan göra någon skillnad om man är konsekvent. Jag skulle väldigt gärna vilja veta om det finns någon teknisk grund till varför man ska spinna i Z- och tvinna i S. Min Ashford fungerar olika när man trampar åt olika håll, men det beror på att spåret på spolen som bromstråden löper i, är slipat åt ett håll, så att det blir olika friktion åt olika håll. Men det går att åtgärda. Oj, det här håller på att bli en hel uppsats. Men jag är lite engagerad i ämnet...

textil sa...

Kul att det är flera än jag som är engagerad i det här!
Jag tror inte att det gör någon skillnad åt vilket håll man spinner ull - förutom att spinnrockarna är konstruerade för det ena eller andra. Det verkar som om de nyare spinnrockarna är gjorda för att spinna Z medan de gamla skandinaviska är gjorda för S och då använder man det som är lättast.(För lin och hampa är annorlunda - där vrider fibrerna sig i olika riktning).
Jag måste kolla om det är slipningen som gör största skillnaden på min Louët (placeringen av dödpunkten är också en skillnad som jag egentligen inte förstår hur det kommer sig).
Lise Bender Jörgensen har skrivit sin doktorsavhandling om S och Z i arkeologiska fynd och konklusionen blev nog att man har gjort lite hur som helst upp genom århundraden - jag skall skriva lite mera om detta i ett senare inlägg.