söndag 30 september 2007

utsikt från en spinnrockHär är vad jag sitter och tittar på medan jag spinner. Man ser att hösten är här men än så länge smakar blåbären gott. Det tar nog snart slut tyvärr.
Nu funderar jag på vad jag skall använda mitt ull/angoragarn till - garnet känns mjukt och skönt men det flyger små angorafibrer om jag skakar det - inte så bra för allergin.

Dessa tre härvor är testhärvor i ull som inte skall bli något alls. Den till vänster är tvättad lätt i ljummet vatten och diskmedel och blev inte helt ren, den i mitten har legat i bara kallt vatten i tre dygn- den bästa - och den sista härvan har legat bredvid en äggkopp fylld med 8% hushållsammoniak i 5-6 timmar - allt efter inspiration av Marta Hoffmanns bok Fra fiber till töy. Ammoniaken var tänkt att efterlikna fårgödsel men det blev nog lite för stärkt.

Såhär såg det ut - en godislåda och en äggkopp med någon matsked hushållsammoniak, tanken var att det skulle ligga i 3 veckor i lådan. Då hade nog all ull gått i upplösning och försvunnit helt - fårgödsel förr i tiden hade nog inte så mycket ammoniak i sig. Redan efter en kväll "fastnade" fingeravtrycken och ullen var på väg att förstöras.
Det här däremot skall absolut bli något - 2 kilo glansigt lin är det i påsen. Det ligger där och väntar på att jag skall fundera färdigt på hur man bäst kan utnyttja det...

3 kommentarer:

bloggspinner sa...

Så spennende eksperimenter med vask av ferdig garn. Sjøl bruker jeg en 4.metode. Jeg legger garnet i kjempevarmt vann i ca. 10-15 min. Da løser fett og skitt seg opp. Er fibrene veldig urene har jeg litt milo i vaskevannet, ellers ikke. Om jeg trenger å skylle garnet, gjør jeg det i samme temperatur, eller bittelitt kaldere vann.

Linfibrene din ser nydelige ut. Lykke til med linspinninga.

Lillefix sa...

Her var det mye spennende å lese. Ble helt imponert av den brikkeveven. Nydelig mønster. Jeg har brikker liggende, men kommer aldri igang. Lærte brikkevev da jeg var liten, men har ikke vevd på mange mange år.
Blir spennende å se hva du får ut av all den lekre linen du har i posen :-D

textil sa...

Tack för snälla kommentarer :-)
Det är kul att experimentera med tvätt av ull - jag hoppas komma fram till den mest arbetsbesparande metoden - än så länge leder "lägga i kallt vatten i 3 dygn"!
Brickvävning skall jag också återkomma till i bloggen - linet får ligga och "mogna" lite till.