lördag 28 februari 2009

fynd på Blocket

För några veckor sedan hittade jag det här på Blocket - 3 kilo lin för 300 kronor - ett riktigt fynd! Det var en dam från Skåne som sålde linet och hon berättade att det kom från hennes mormor som säkert hade odlat, häcklat och efter allt arbete flätat linet i tjusiga lockar. Under årens lopp hade några blivit lite luddiga men det skall nog gå bra att spinna :-)



Det linet som hade legat högst upp i påsen hade blivit gult - jag tänker mig att det kan kallas gyllenblekt ;-) men möjligen är fibrerna lite skadade av något under lagringen. Vi får se - jag tror nog att det kan bli ett snyggt garn oavsett färgen.

tisdag 24 februari 2009

glittrigt garn 2

Garnet jag spann här är nu klart. Det var inte så lätt att spinna - eller möjligen är jag inte flexibel nog när jag spinner - det är stor skillnad på hur man bör göra när det kommer glitter eller angora :-)



Här är t.ex en snutt uppe till vänster med bara glitter - sticksigt och inte så snyggt faktiskt. Jag gillar färgerna men skulle önska att det var lite mindre glitter och lite mera vit ull. Fibrerna såg mycket snyggare ut före de blev spunna!



Nu har garnet blivit till en möbius-halsduk stickat efter beskrivningen här



Före tvätt.



Och efter. Jag gillar modellen och skall nog sticka flera i ett mjukare garn. Det här var 170 m och jag använde stickor 6. Den blev lite stor men inte så att det stör..

lördag 21 februari 2009

länkar

Jag borde ha lite bättre koll på vem som länkar till bloggen här men nu är det som det är...
Här kommer i varje fall en liten lista över bloggar som har skickat besök till mig de senaste veckorna. Har jag missat några - mycket troligt - så lägg till en länk i kommentarerna.

Jag funderar också på att ha någon typ av markering för något jubileum snart men räknarna på bloggen fungerar lite hur som helst (det händer jag får kommentarer utan att räknarna har registrerat något besök alls). Inget att lita på alltså men det verkar som om en 40-50 läsare följer bloggen mer eller mindre regelbundet - mycket trevligt tycker jag. Jag är faktiskt lite överraskad över att ni är så många som vill läsa och tycka till om det jag skriver - stort tack för det!


http://mc-chicksomsticks.blogspot.com/
http://zmul.blogspot.com/
http://e-zignz.blogspot.com/
http://www.virkstina.blogspot.com/
http://oliviastickar.blogspot.com/
http://windwraith.blogspot.com/
http://versponnen-verwebt.blogspot.com
http://lenis07.blogspot.com
http://tvarsla.blogspot.com/
http://b-eugy.blogspot.com/
http://kdblogg.blogspot.com/
http://elisestextilsida.blogspot.com/
http://beyenburgerin.wordpress.com/
http://loppberga.blogspot.com/
http://haasileinswarmhalt.blogspot.com/
http://jennies.blogg.se/
http://andrummet.blogspot.com
http://maangsysslare.blogspot.com/
http://madeinhagn.se/
http://allalivetsgodasaker.blogspot.com/
http://mittuniversum.wordpress.com/
http://loppberga.blogspot.com/
http://texstil.blogspot.com/

torsdag 19 februari 2009

en skinnfäll

På resan var jag också en sväng inom favoritloppiset. Den här gången hittade jag en urtjusig säng som redan var såld förstås - och så den här skinnfällen. Gammal, lagad och med stor charm.


Försäljaren berättade att den hade kemtvättats men helt ren blev den inte, ullen på framsidan känns lite torr så det är mycket möjligt att den har kemtvättats. Fällen är ungefär 140 x 160cm stor och kostade 600 kr - ett helt okej pris :-)



Skinnet på baksidan är mjukt och fint. Det syns att fällen är sydd av proffs - och lagad på ett lite klantigare sätt... Man har lagt en bit ovanpå det utslitna och tråcklat fast den nya biten på avigsidan. Ullen är något längre där så det syns tydligt var lagningen är.



I den här kanten skall det vävda tyget sys fast tror jag - det har säkert suttit ett vävd tyg på den från början. Nu skall jag se om jag hittar något som passar i storlek och mönster eller väva något passande - men först skall fällen få vädra sig i några dagar. Möjligen skall jag karda den lite och ha på lite lanolin också så att ullen känns lite mjukare.

onsdag 18 februari 2009

den nya generationen spinnare

På vägen hem mötte jag de här två tjejerna från den nya generationen spinnare. Det är kul med hjul som snurrar! Och en död räv kan också vara kul att leka med, lite makabert nu för tiden men för inte så länge sedan var det högsta mode att ha en död räv elegant draperad runt halsen...

fredag 13 februari 2009

på studiebesök

Nu har jag varit på studiebesök :-)



Och jag hade förstås ingen aning om att får dyker ner i höet på det sättet som fåret i mitten här... alltid lär man sig något!


Långt i fjärran här ser man fårbonden själv. Det grå fåret med ullen jag tvättade här fastnade tyvärr inte på bild men den här ullen kommer kanske från det mörkbruna fåret i mitten på första bilden.

tisdag 10 februari 2009

nygamla spinnrocken har kommit hem

De senaste dagarna har jag kört bil igen - obefintlig snöröjning, mycket trafik och en resa som tog dubbel så lång tid som vanligt....Den här bilden är tagen just den kvarten det var något så när rimligt väder. De resterande 25 timmer var det snökaos, halka och ungefär 20 km/t som gällde. Usch ja.



Men nu har nygamla spinnrocken äntligen kommit fram till sin nya ägare. Och det går snabbt att lära sig spinna när man är 9 år, man testar att trampa lite så att spinnrocken går åt rätt håll och sedan är det bara att börja! :-)


Och snart är spolen fylld med garn från ullen vi färgade i julas.

Nästa gång vill Maren lära sig att väva med garnet hon har spunnet... jag har en känsla av det kommer att gå lika snabbt att lära sig det!

tisdag 3 februari 2009

glittrigt garn

Efter att ha spunnet grått raggsocksgarn var det dags för glitter och flärd. Kan man överhuvudtaget prata om flärd och handspunnet samtidigt förresten?



Det var alltså äntligen dags att spinna kardfloren jag köpte i höstas. Det är en blandning av många olika sorters fibrer - "merino, wool, mohair, BFL,bamboo, angora, silk, gotland, shetland, baby camel, alpaca, sparkle and glitz" heter det på hemsidan till spindlefrog och dessutom två band med paljetter som jag inte riktigt har bestämt vad jag skall göra med.



Jag tycker nog att det är lite svårt att spinna fibrerna, de kommer i olika sjok. En stund är det bara grå ull och i nästa bara glitter... Det skall bli spännande att se hur garnet blir - kommer jag att få alla fibrernas negativa kvaliteer eftervarandra i garnet? Dvs det grå filtar ihop sig under några meter och det vita (med lika mycket snodd) kommer att glida isär??? Förhoppningsvis får jag ett bra garn som går att använda - men man vet aldrig... Fortsättning följer.

måndag 2 februari 2009

raggsocksgarn

För några veckor sedan fick jag en fäll med ljus grå ull, det var lite korta fibrer men ullen var mjuk och god - den fick mig till att tänka på sköna och varma raggsockor...



Det är kardat på kardmaskinen jag fick låna - fibrerna var lite korta så det blev lite noppor förstås men inget som stör till raggsockor tycker jag. Det här är kardat två gånger - mest för att jag ville blanda fibrerna lite bättre än vad det blir med bara en omgång i kardmaskinen


Och så har jag spunnet på nygamla spinnrocken - det blev till slut fyra härvor och 350 gram 2-trådigt garn. Det här är också spunnet i min "nyuppfunna" teknik ;-) dvs jag använder bara en hand och låter snodden gå upp i fibrerna före jag drar ut längden på tråden. I och med att jag inte kan använda vänster hand för att släta till garnet just nu, blir det förstås lite ojämnt - men det går nog bra att sticka sockor av.



Det blev ett fluffigt och lätt garn - lite ojämnt som sagt men elastisk och mjukt - jag gillar det. Till riktiga gammaldagsa raggsockor skall man nog ha mera snodd så de tål att slitas på, den här gången blev det alltså fluff i stället :-)