söndag 30 september 2007

utsikt från en spinnrock



Här är vad jag sitter och tittar på medan jag spinner. Man ser att hösten är här men än så länge smakar blåbären gott. Det tar nog snart slut tyvärr.
Nu funderar jag på vad jag skall använda mitt ull/angoragarn till - garnet känns mjukt och skönt men det flyger små angorafibrer om jag skakar det - inte så bra för allergin.





Dessa tre härvor är testhärvor i ull som inte skall bli något alls. Den till vänster är tvättad lätt i ljummet vatten och diskmedel och blev inte helt ren, den i mitten har legat i bara kallt vatten i tre dygn- den bästa - och den sista härvan har legat bredvid en äggkopp fylld med 8% hushållsammoniak i 5-6 timmar - allt efter inspiration av Marta Hoffmanns bok Fra fiber till töy. Ammoniaken var tänkt att efterlikna fårgödsel men det blev nog lite för stärkt.





Såhär såg det ut - en godislåda och en äggkopp med någon matsked hushållsammoniak, tanken var att det skulle ligga i 3 veckor i lådan. Då hade nog all ull gått i upplösning och försvunnit helt - fårgödsel förr i tiden hade nog inte så mycket ammoniak i sig. Redan efter en kväll "fastnade" fingeravtrycken och ullen var på väg att förstöras.




Det här däremot skall absolut bli något - 2 kilo glansigt lin är det i påsen. Det ligger där och väntar på att jag skall fundera färdigt på hur man bäst kan utnyttja det...

tisdag 25 september 2007

handspunnet



Utforskandet av min nya spinnrock Louët S10DT fortsätter, detta är nog maximum av vad man kan få på spolen. 380 meter 2-trådigt garn av 50% ull och 50% angora. Än så länge klarar jag inte gissa hur mycket jag skall spinna för att de två spolarna till att ta slut samtidigt, jag har dessutom testat en vanlig spole och en snabbspole på samma garn och det skall man nog egentligen inte göra om man är ovan som jag.
Spinnrocken är köpt hos Spinnvilt i Lillehammer, Norge, en av de få specialiserade spinnbutikerna i Skandinavien. Tove Skolseg som arbetar där, har sin egen blogg och en nätbutik för handspunnet garn, myckert vackert och kul garn där.


Två härvor garn blev det av min överfyllda spole, en på 240 m och en på 140 m.



Nu ligger härvorna i blöt i kallt vatten och där skall de få ligga en bra stund medan jag funderar på hur jag skall torka dem.

söndag 23 september 2007

snartemoband brickvävning

Brickvävning är ett av mina intressen - här är ett band som jag började på i våras med mönster från Snartemo IV (ungefär år 650 e. Kr). Tekniken brukar kallas snartemoteknik, det liknar en diagonalvävning men har fyra färger. Bandet är egentligen ett svärdsgehäng. Mönstret består av olika hakkors men jag har självklart inget med nazister att göra, bara så det är sagt högt och tydligt!



Svärdet på bilden har tyvärr inget alls att göra med Snartemograven eller 600-talet, det är lånat på en medeltidsmarknad. Trots det tycker jag man får en aning om hur det kunde ha sett ut på den tiden.





En liten film som visar hur jag väver - jag använder vävstol och har brickorna i en grupp. Det känns bättre just för lite komplicerade mönster som det här.

mera om nystkrokar

För att använda nystkrok måste man ha ett nystan där garnet löper inifrån. Man kan nysta på olika sätt, antingen med nystmaskin, med nystpinne eller så använder man sin tumme för att hålla garnets början fri. Köpta nystan kan man som regel öppna inifrån.
Därefter stickar man nystanet in på nystkroken och låser fast det med nystkrokens ögla och så kan man fästa kroken i byxlinningen eller var man nu vill.

Här visar "Ulla på Damshult" hur man använder kroken när man står och virkar...

... och sittande bredvid sin väska vävd i koppartråd och på vävstol. (Jag återkommer till den).


"Ulla på Damshult" gör förstås mycket annat i luffarslöjd, här är ett litet urval av hennes senaste produkter.

torsdag 20 september 2007

50% angora och 50% ull


Synnöve hade förgarn av angora och ull - det fick jag köpa lite av när jag var i Trondheim här om veckan. Ångrar lite att jag inte köpte mera - det ser ut till att bli ett vackert garn! Och även om jag är lite allergisk mot angora så går det bra att spinna. Vad det skall bli??? Det vet jag inte än - 500 gram tunnt garn räcker nog till mycket :-)

onsdag 19 september 2007

myskoxar har også ull...


En bild från en av sommarens resor - tänk om man inte hade varit så feg... då kunde man ha spunnit myskox-ull nu... suck

tisdag 18 september 2007

nystkrokar


Ulla säljer nystkrokar i luffarslöjd, hantverk förstås och snyggt som allt annat hon gör. Maila mig ( e-post uppe till höger här på sidan) om du vill komma i kontakt med Ulla. Nystkrokarna kostar 100 SEK + frakt.
Ulla är medlem i http://www.heagard.nu där man kan se lite mera av hennes saker, Heagård är ett trevligt utflyktsmål om man har vägarna förbi Halmstad.

hantverk, ufon och garnlager


Tanken med bloggen är att visa hantverk, se om antal ufon minskar om man berättar om dom och kanske få översikt på garn och tyglagret. Vi får se hur det går...

Sjalarna är stickade i sommar av handspunnet garn i olika kvalitéer från förra gången jag tyckte det var kul att spinna...